Blogg

Varför träna crossfit när jag håller på med uthållighetsidrott?

Min tre-åring har varit SÅ HIMLA MYCKET tre-åring den här sommaren.

Så där mycket tre-åring att ALLT mer eller mindre kan bli ”krig”. Allt ifrån måltider och påklädning till att gå och sätta sig i bilen, gå på pottan, borsta tänderna, gå och lägga sig, eller ja vi kan egentligen säga att varenda förflyttning (som jag har velat att han ska göra) innebär risk för bråk.

Oerhört dränerande.

  Jag har dock kunnat skönja en liten förbättring bara de tre senaste dagarna. Vågar inte hoppas fullt ut att det är ett bestående trendbrott, men i dag på barngympan/dansen hängde Alfred med i stort sett hela tiden och gjorde det ledaren sade att vi skulle göra.

  Vilket är en betydsnde skillnad från förra veckan när han satt i ett hörn och höll för öronen konsekvent hela passet. Man måste ändå beundra att han orkade hålla ut så länge… Envis unge.

  •••

  Själv har jag, förutom barndans, gjort något så heroiskt som att springa tidigt på morgonen idag. Det är inte min bästa gren om man säger. Det vill säga 06.30. Inte supertidigt jag vet, men jag har ändå semester… Och att ens ta sig upp den tiden och springa är en seger för mig som oftast övertalar mig själv att ”blunda, bara liiite till” alldeles för ofta.

  Är det någon som har bra tips på hur man gör för att bli bra på att morgonträna – tipsa mig gärna!!! Jag vill göra det. Men oftast klarar jag det inte.

  •••

  I kväll körde jag ett kul Crossfit-pass.

  Passet var:

  3x strikta axelpressar + 3x push press

  20 meter gående utfall med viktplatta över huvudet (utsträckta armar)

  4 varv

  +

  30s max rodd

  30s vila

  30s max box jumps

  30s vila

  30s max burpees

  2 min vila mellan set / 5 set

   

  Jag visste från början att jag skulle gilla det. Roliga styrkeövningar och sedan en flåköra-del… (även om den faktiskt inte var lika jobbig som jag trodde och då pushade jag verkligen det jag hade). Det har väl hänt att jag har avbokat ett pass om jag ser från början att jag inte gillar övningarna. Värdelöst egentligen. Man borde gå på de passen man egentligen inte vill gå på för att utmana sig själv.

  Varför kör jag ens crossfit då, jag som håller på med uthållighetsidrott?

  Jag veeet, man ska träna det man ska bli bra på. Absolut. Nu håller jag i och för sig inte på med extrem uthållighetsidrott. Det är inga Ironmen eller ultralopp inbokade i min kalender.

  Det enkla svaret på frågan är egentligen: för att det är kul.

  Jag kör lite crossfit som ett komplement till min andra träning för att jag tycker det är riktigt rolig träning. Och för mig som är ganska ny i gamet så är det även utmanande och det tvingar mig många gånger utanför min bekvämlighetszon. Och det tror jag alltid är nyttigt.

  Grejen att det är jobbigt och att jag pushas att ta i mer än jag vill tror jag också att jag har nytta av i löpningen. Kanske mer det mentala i det – att ta i när det värker och gör ont och man helst vill lägga sig ner – än det rent fysiologiska – men mjölksyretålighet är väl alltid bra oavsett vad som orsakar den även om löpningsorsakad mjöksyra ALLTID kommer att vara lite bättre i mitt fall.

   

  För övrigt: 

  Jag såg precis sista delen av Doktor Foster. Ett brittiskt otrohetsdrama som har gått på SVT. Bra, smärtsamt och slutet vet jag inte vad jag tycker om än. Måste fundera lite över det. Men jag kan rekommendera serien.

  Godnatt!